Vaaliterveisiä Yhdysvalloista

Kirjoitan tämän kolumnin hyvissä ajoin ennen sen julkaisuajankohtaa. Olen tällä julkaisu hetkellä Yhdysvalloissa, jossa olen seurannut jo lähes viikon verran, miten paikalliset Demokraatit tekevät vaalikampanjaa. Kampanja huipentuu tänään vaalipäivään ja ensimmäisiä tuloksia saadaan Suomen aikaan keskiviikkona aamuyöstä. Tämän viiveen johdosta en voi käsitellä tapahtumia ja uutisia, jotka ovat tapahtuneet tämän viimeisen viikon aikana, mutta halusin kuitenkin kirjoittaa tämän kolumnin Yhdysvalloista ja miten täällä tapahtuvat asiat heijastuvat aina Itä-Hämeeseen asti.

Täkäläisissä vaaleissa riittää meille suomalaisille ihmeteltävää. Yhdysvalloissa vaalipäivä ei ole kansallinen vapaapäivä vaan kaikille amerikkalaisille täysin normaali työpäivä. Äänestämään lähdetään, joko aamusta kun lapset on viety kouluun, työpaikan lounastauolla tai vielä illasta kauppareissun yhteydessä. Vaikka presidentinvaalit hallitsevat julkista keskustelua, niin näiden vaalien lisäksi samana päivänä käydään lukuisia muita vaaleja ja kansanäänestyksiä. Äänestyskopissa äänestäjä saa itselleen ison taitellun paperinivaskan, johon merkitsemällä äänensä mustaamalla suosimansa ehdokkaan ruudun, äänioikeus tulee käytetyksi.

Vaalien teknistä toteutusta huomattavasti vakavampi asia on vaalien vahva retoriikka. Näissäkin vaaleissa Donald Trump on syyttänyt haitilaisia maahanmuuttajia kissojen ja koirien syömisestä. Lisäksi useat Trumpin kampanjatyöntekijät ovat avoimesti tukeneet “project 2025”-projektia. Tämän projektin tavoitteena on istuttaa Yhdysvaltojen hallintoon poliittisia päättäjiä viranhaltijoiden tilalle. Näin voitaisiin varmemmin asettaa rajoitteita tai jopa kieltää naisten perusoikeus aborttiin.

Myös suomalainen poliittinen oikeisto on omaksunut itselleen Trumpin retoriikkaa. Valtakunnallinen keulakuva trumppilaiselle politiikalle on ollut miljonääri jääkiekkoilija Teemu Selänne, jonka Sirpa vaimo epäilee avoimesti edellisten neljän vuoden takaisten presidentinvaalien tuloksen laillisuutta. Tämäkin väite on kumottu lukuisia kertoja ja nimenomaisesti Trumpin lähimpiä neuvonantajia on tuomittu yrityksistä lahjoa vaaliviranomaisia. Kuitenkin väitteet ja epäilyksen ilmapiiri pysyvät näiden mielipidevaikuttajien toimien myötä vahvasti ilmassa.

Mutta myös konkreettisia vaatimuksia Trumpin politiikan käyttöön ottamisesta on löydettävissä. Heinolassa esitetyt vaatimukset oppikirjojen sensuroinnissa, joiden sisältö ei vastaa päättäjän omia käsityksiä politiikasta ovat kuin suoraan “project 2025”-sivuilta. On kuitenkin jaksettava uskoa, että me Suomessa pystymme parempaan kuin yhdysvaltalaiset.

Sami Salminen

Kirjoittaja on Heinolan nuorin valtuutettu ja hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja (sd.).

Jätä kommentti