Inflaation kimppuun täsmätoimilla

Julkaistu Itä-Hämeessä elokuussa 2022

Tällä vuosikymmenelle arkipäiväämme on palannut monia ikiaikaisia puheenaiheita, jotka vielä muutama vuosi sitten tuntuivat melko kaukaisilta ajatuksilta. Kulkutaudit, sota Euroopassa, lämmityksestä säästäminen ja inflaatio ovat pitkän tauon jälkeen rantautuneet takaisin päivän politiikkaan.  Jo nyt on selvää, että nämä vaikutukset tuntuvat yhteiskunnassamme vielä pitkään. Näiden ongelmien, kuten inflaation, edessä ei kuitenkaan tule jäädä toimettomaksi, sillä oikea-aikaisilla päätöksillä voidaan vielä vaikuttaa ongelmien vaikutuksiin.

Uutisia seuraamalla voi saada käsityksen, että inflaatio pääsi yllättäen hiipimään osaksi nykytodellisuuttamme. Todellisuudessa koronapandemiaan vastaaminen globaalilla toimilla toi jo ensimmäiset merkit mahdollisesta inflaation riskistä. Esimerkiksi siinä missä Suomi päätti pitää yritysten pyörät pyörimässä tukemalla laajasti yrittäjiä niin Yhdysvallat jakoi asukkaillaan dollareita käsirahana. Äkillinen rahan tulo ja koronarajoitusten asteittainen poistuminen lisäsi ihmisten halua kuluttaa ja elää jälleen täyttä elämää. Vaikeiden aikojen jälkeen tässä elämisen halussa ei ole mitään väärää, vaan se on jokaisen oikeus.

Maan hallitus onkin lähtenyt hyvillä eväillä liikenteeseen auttamalla kaikista eniten haavoittuvassa asemassa olevia henkilöitä. Perusparannukset ihmisten jokapäiväisen arjen sujuvoittamiseksi ovat olleet hallituspolitiikan keskiössä jo pitkään. Inflaation palattua arkeemme ovat nämä teot entistä tärkeämpiä. Pieniä eläkkeitä on nostettu vaalikauden aikana yli sadalla eurolla ja elokuun alussa korotuksia tehtiin muun muassa toimeentulotukeen, työmarkkinatukeen ja opintotukeen. Nämä vaikuttavat erityisesti juuri kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ihmisten arkeen.  

Työtä ei kuitenkaan voi lopettaa vain tähän, vaan uusia tukimuotoja tulisi ottaa käyttöön vielä syksyn mittaan. Kannatan muun muassa lämpimästi jo esitettyä matkakuluvähennyksen nostoa 0,30 eurosta 0,35 euroon. Myös varhaiskasvatusmaksujen tarkastelu alaspäin tulee jatkaa ja esimerkiksi omakotitaloasujille oikea ratkaisu olisi alentaa määräaikaisesti sähkön arvonlisäverotusta. Silti moni taho on julkisessa keskustelussa kaivannut tilanteessa myös verotuksen vähentämistä. Kuitenkin suuret vähennykset suosivat jo valmiiksi hyvätuloisia ihmisiä, joiden lompakolle inflaatio ei niin vakavasti ole osunut ja valtion talouteen jäävä aukko pitäisi kattaa muilla maksutuotoilla. Veronalennukset eivät siis hyödyttäisi henkilöitä, jotka eniten kärsivät inflaation vaikutuksesta.

Alkavan syksyn vaihtuessa talveksi alkavat hiljalleen eduskuntavaalit näkymään katukuvassa. Äänestäjälle jää päätettäväksi, minkälaisen suunnan hän haluaa ottaa kun inflaation vaikutuksia tasataan?

Jätä kommentti