Kuka olen ja mistä tulen

Olen Sami Salminen 23-vuotias heinolalainen ensimmäinen kauden kaupunginvaltuutettu. Valtuutettuna minulle tärkeitä asioita ovat heinolalaisten hyvinvointi, peruspalveluiden turvaaminen, sekä osallisuus ja demokratia kysymykset. Valtuustotyön lisäksi olen hyvinvointilautakunnan jäsen ja minulla on useita luottamustoimia puolueessa paikallisesti ja piiritasolla. Lukion jälkeen olen työskennellyt Raute OYj:llä Nastolassa toimitusvalvonnassa ja toiminut vuoden Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton puheenjohtajana Helsingissä. Tällä hetkellä opiskelen hallintotieteitä Tampereen yliopistossa.

Synnyin vuonna 1998 työläisperheen ainoaksi lapseksi. Työläistaustasta huolimatta vanhempani eivät ole koskaan olleet poliittisesti aktiivisia. Vasta minun innostukseni vaikuttamiseen on saanut heidätkin lähtemään mukaan vaaliuurnille. Olen jo pienestä pitäen ollut utelias ihminen, joka on kiinnostunut vaikuttamaan toisten hyvinvoinnin puolesta. 

Sami Salminen varhaiset vuodet

Ensimmäinen muistoni halusta osallistua ja vaikuttaa on Myllyojan koulusta, jolloin opettajamme kyseli kiinnostusta koko luokalta lähteä mukaan oppilaskuntatoimintaan. Kun tuli aika nostaa kädet ylös halukkuuden merkiksi yllätys oli melko suuri. Olin luokan ainoa halukas tähän tehtävään. Vaikka luokalla oli lapsia, joiden vanhemmat tulivat arvostetuista ammateista ja edustivat ylempää yhteiskuntaluokkaan, juuri minut valittiin edustajaksi oli nuorelle miehenalulle suuri paikka.

Vaikuttamisen kärpänen puri huolella ja jo vuonna 2012 oli aika laajentaa vaikuttamisen piiriä koko Heinolan kokoiseksi, kun aloitin toiminnan Heinolan nuorisovaltuustossa jäsenenä. Vuodet veivät moniin kaupungin ja maakuntaliiton tilaisuuksiin, jossa kertyi uusia kokemuksia ja ystävyyksiä. Paikallisesti nuorisovaltuusto urani kohokohta oli vuonna 2014 kaupunginvaltuuston 175-juhlassa pidetty puhe tulevaisuudesta, joka mahdollisti nuorisovaltuustollemme edustuspaikat lautakuntiin.

Samaan aikaan aktivoiduin nuorisovaltuustotoiminnassa myös piirihallituksessa. Kolme vuotta kestänyt putki alueellista edunvalvontaa nuorisovaltuutetuille ympäri Hämettä tehdessään oli piirin puheenjohtajan paikalta viimein vuonna 2017 helppo lähteä tavoittelemaan paikkaa Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton liittohallituksessa. Lopulta liittokokouksessa 2017 minut valittiin äänikuninkaana liittohallitukseen.

Nuorisovaltuustokentällä vuosi 2018 oli kirjaimellisesti vauhdikas. Teimme paljon työtä esimerkiksi maakunnallisten nuorisovaltuustojen kokoamiseksi ympäri Suomen ja laajensimme liiton toimintaan niin toiminnallisesti, kuin taloudellisestikkin. Hallituksen enemmistö kuitenkin katsoi, ettei silloisen puheenjohtajan toimet olleet järjestön tavoitteiden mukaisia ja syyskuussa ylimääräinen liittokokous erotti tämän palveluksestaan. Olin itse erotetun puheenjohtajan jatkon kannalla ja koska halusin varmistaa liiton kasvun hain itse puheenjohtajaksi varsinaisessa liittokokouksessa. Tiukan äänestyksen jälkeen minut valittiin Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton puheenjohtajaksi vuodelle 2019.

Sami Salminen – uusia askeleita politiikassa

Vuonna 2019 yhdistin Heinolassa paikallispolitiikassa toimimisen ja valtakunnallisen nuorisojärjestön puheenjohtajuuden sujuvasti. Heinolassa kävin säännöllisesti lautakunnan ja valtuuston kokouksessa, sekä tapasin kuntalaisia kahvien merkeissä. Helsingissä tein täysinäistä työviikkoa nuorten osallisuuden vahvistamiseksi. Töytehtäväni koskivat aina esihenkilötyöstä yhdessä pääsihteerin kanssa, puolen miljoonan liikevaihtoisen järjestön talousjohtamiseen, strategiseen kehittämiseen ja nuorten edunvalvontaan. 

Yksi mieleenpainuvimmista tapauksista Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton johdossa oli eduskuntavaalien jälkeinen vaikuttamistyö. Puolueiden alettua neuvottelemaan hallitusohjelman sisällöstä me nuvalla aloimme lobbaamaan maakunnallisten nuorisovaltuustojen aseman takaamisesta myös Antti Rinteen hallituksessa. Pyrimme saada päättäjiä kiinni aiheestamme ja onnistuimme saada maakunnallistennuorisovaltuustojen asemaa esille keskusteluissa. Lopulta kun hallitusohjelma valmistui ja näimme itse valmistelevamme kirjaukset hallitusohjelmassa ilon tunne oli suurenmoinen.

Vaikka valtakunnallisen nuorisojärjestön luotsaaminen olikin siihen astisen elämäni parhaimpia asioita, oli kuitenkin selvää heti alusta asti etten hakisi jatkokautta Nuva ry:n johdossa. Olin saanut runsaasti uusia oppeja järjestön johdossa, mutta nuorta jäsenistöä katsellessa koin, että on aika siirtyä eteenpäin ja antaa uusille nuorille tilaa vaikuttaa. Syksyllä ennen vallan vaihtumista teimme pääsihteerin kanssa lujasti töitä liiton talouden eteen ja onnistuimme tekemään huipputuloksen ja jättämään järjestön kasvun tielle ennen 2020-lukua.

Sami Salminen – nykyisyys

Oma polkuni oli tulossa eräänlaiseen risteykseen. Olin hakenut lukion jälkeen jokaisena vuonna yliopistoon, mutta sisimmässäni tiesin etten koskaan lukenut kokeisiin aivan täysillä. En enää nuva vuoden jälkeen tiennyt edes mikä olisi ominta alaani? Kesällä 2019 pidimme kuitenkin Nuvan työntekijä porukalla tyky-päivää, jossa puheeksi tulivat Tampereen yliopiston hallintotieteet. Olin pitänyt hallintotieteitä aina erilaisten hallintokaavioiden laadintana ja tylsänä tieteenalana, joka valmistaa kunnan virkamiehiä. Aloin kuitenkin ajattelemaan asiaa eri tavalla. Yliopisto valmentaa akateemista tutkimusta varten, mutta hallintotieteissä pystyisi yhdistämään käytännön kokemusta kuntapäättäjänä opintoihin. Siksi otinkin vuoden 2020 päätavoitteeksi yliopistoon pääsemisen.

Tammikuussa 2020 kuitenkin yllätyin kaikesta vapautuneesta ajasta. Pääsykoekirjat tulisivat vasta huhtikuussa ja minulla oli monta kuukautta aikaa valmistautua. Otin tavoitteekseni harjoitella lukunopeutta. Luin useita kirjoja, harrastin liikuntaa ja valmistin aivoja pääsykoekirjan haltuun ottoa varten. Ajattelin lukemistani työpäiviksi, jossa piti saavuttaa tiettyjä tavoitteita. Tämä aiemmasta elämänkokemuksesta saatu etulyöntiasema auttoi lukemisen järjestämistä ja lopulta pääsin Tampereen yliopistoon opiskelemaan hallintotieteitä.

Näin työväenluokkaisesta pojasta oli kasvanu mies. Sukunsa ensimmäinen ylioppilas ja nyt myös yliopisto-opiskelija. Tällä nuorella miehellä on ollut mahdollisuus menestyä ja tulla valituksi valtuustoon juuri hyvinvointivaltiomme kautta. Hyvinvointivaltio mahdollistaa menestymisen, joten on meidän velvollisuutemme tuke hyvinvointivaltiolta.

Jätä kommentti