Äänestäjä, älä nuku aluevaalien ohitse

Tammikuussa Suomessa tehdään historiaa, kun ensimmäistä kertaa äänestämme aluevaaleissa. Aluevaaleissa päätettävät asiat ovat todella lähellä meitä kaikkia, vaikka äänestäjän mielestä uudet hyvinvointialueet voivat tuntua melko kaukaisilta. Aluevaaleissa äänestämme meille kaikille tärkeistä arkisista sosiaali – ja terveyspalveluista kuten terveyskeskuskäynneistä ja kotihoidosta.

Uusien hyvinvointialueiden myötä sote-palveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnilta hyvinvointialueille. Meidän itä-hämäläisten palvelut järjestetään jatkossa Päijät-Hämeen hyvinvointialueella. Kun uusia organisaatio hiljalleen muodostuu on mahdollista, että pieniä käynnistymsivaikeuksia tullaan näkemään. Tällaiset kompastin kivet ovat melkein enemmän sääntö kuin poikkeus. Kuitenkin alkuvaiheessa suuria muutoksia esimerkiksi Heinolan terveyspalveluissa ei näillä näkymin tule tapahtumaan.

Tulevaisuus ei kuitenkaan välttämättä ole kaunis, elleivät äänestäjät ole valppaina uurnilla. Nykyajan trendien mukaisesti erilaisten yksityisten “terveyspörriäisten” palvelut saattavat ajaa julkisten palveluiden edelle. Aluevaalit tarvitsevat siis ehdokkaita, jotka uskaltavat puolustaa julkisia palveluitamme. Muuten päätöksenteko uhkaa valua Päijät-Hämettä kauemmaksi, aina veroparatiisisaarille asti.

Toinen iso huoli piilee sosiaalipalveluissamme. Sosiaalipalvelut ovat yksi yhteiskunnan tukipilareista, mutta isossa hyvinvointialueessa työsarkaa riittää jotta esimerkiksi voisimme turvata yhdenvertaiset omaishoidon tukipalvelut ja koulupsykologi verkoston jatkossakin. Aluevaaleissa meidän tuleekin etsiä tiimipelaajia, jotka pitävät aidosti koko alueemme puolia.

Sami Salminen

Jätä kommentti