Kiusaamisen torjunta on kaupungin vastuulla

Helsingin Koskelassa tapahtunut teini-ikäisen nuoren surma on joulukuusta lähtien ollut koko kansan huulilla. Myös meillä Heinolassa traaginen tapahtuma on herättänyt keskustelua kahvipöydissä ja Teams-kokousten tauoilla. Tapahtuman jälkipyykki tulee jatkumaan vielä pitkään ja kansan oikeustajua koetellaan tekijöille jaettavien tuomioiden suhteen, mikäli syytetyt saavat julkisuudessa olleiden arvioiden mukaisia tuomioita. Kaiken kaikkiaan tapaus jättää syvät arvet kansakunnan kollektiiviseen muistiin.

Järkyttävyydessään tapahtuma muistuttaa meitä velvollisuudesta puuttua koulukiusaamiseen. Koulukiusaaminen jättää ilmiönä sekä kiusaajiin, että kiusattuihin jäljet, joita nämä henkilöt kantavat mukanaan loppuelämänsä. Suomalaisessa koulujärjestelmässä koulutuksen järjestäjällä on velvollisuus varmistaa lapsille ja nuorille turvallinen oppimisympäristö. Näistä haavoista myös me kuntapäättäjät kannamme vastuun. Kiusaamisen torjunta ei ole suositus vaan koulujen perustehtävä turvallisen arjen takaamiseksi.

Helmikuun alussa julkaistiin kansallinen toimenpideohjelma kiusaamisen, väkivallan ja häirinnän ehkäisemiseksi oppilaitoksissa. Toimenpideohjelman avulla kuntiin luodaan uusia käytäntöjä, joissa koulukiusaamistapauksessa voidaan toteuttaa viranomaisyhteistyötä paremmin. Madalletaan kynnystä ottaa kiusaamistapauksissa myös poliisi, sosiaalityöntekijä, psykiatrinen sairaanhoitaja ja nuorisotyöntekijä mukaan tukemaan lapsia ja nuoria.

Tulevalla valtuustokaudella on myös tärkeää, että toimenpideohjelman mukaisesti opettajien täydennyskoulutukseen panostetaan kiusaamisen osalta. Jo tällä kaudella valtuusto mahdollisti Nepsy-koulutuksen järjestämistä laajemmin henkilökunnalleen ja tämä resurssi on turvattava jatkossakin. Ilolla olen myös seurannut Heinolan hyvää viranhaltijatyötä koulunuorisotyön jalkkauttamisessa yläkoulun lisäksi myös alakouluihin. Huolestuttavat uutiset kiusaamisen lisääntymisestä lukiollakin antavat aihetta nuorisotyön juurruttamisesta myös toisen asteen oppilaitoksiin. 

Sami Salminen

kaupunginvaltuutettu

kuntavaaliehdokas (sd.)

Heinola

Jätä kommentti