Vaalirauhaa

Kokoonnuin muutaman ystäväni kanssa loppiaisena etäyhteyksien päähän katsomaan Yhdysvaltojen kongressin seremoniallista presidentinvaalien tuloksen vahvistamista. Seremonia itsessään on ainakin meille politiikkanörteille melko hauska ja internetissä löytyy useita parhaita paloja vuosien varrelta. Tänä vuonna kyseisessä seremoniassa ei ollut mitään hauskaa. Kun kiljuva QAnon-shaamani johdatti joukkonsa Capitol-kukkulalle ja aina kongressitalon sisälle oli koko irvokas näytelmä lähinnä absurdi. Samalla kuitenkin mietin, voisiko tämä toistua Heinolassa?

Tämä valtuustokausi Heinolassa on ollut rauhallinen valtuustossa pidettyjen puheiden perusteella. Jos vertaamme eteläiseen naapuriin Lahteen, jossa sananvaihto on välillä kiristynyt melkoiseksi ei meillä juurikaan ole ollut hätää. Olen kuitenkin ollut huolissani heinolalaisista keskusteluryhmistä. Esimerkiksi Heinolan keskusteluseinällä näkee välillä esiintyvän rasistista puhetta, rokotevastaisia salaliittoja ja jopa QAnon-äärijärjestö tuntuu rantautuneen joidenkin heinolalaisten mieliin. Tämä kehitys on tuomittavaa ja toivottavasti jokainen meistä voisi miettiä omaa some-käyttäytymistään uudelleen. Myös allekirjoittanut joissain tilanteissa..

On kuitenkin meidän suomalaisten onni, että jo yli viisikymmentä vuotta sitten Suomessa otettiin asteittain käyttöön peruskoulu. Peruskoulu on mahdollistanut yhdenvertaiset oppimismahdollisuudet uusille sukupolville vuosien saatossa ja koulu tarjoaa yhä entistä enemmän oppilailla mahdollisuutta tutustua teksteihin kriittisestä lähtökohdasta. Onnea on myös Marinin hallituksen suursatsaus oppivelvollisuuden laajentaminen, mikä päästää jatkossa vuositasolla yli 10 000 nuorta jatkamaan omaa koulupolkuaan.

Vaikka kasvomaski kiristäisikin kasvoilla vielä koko tämän kevään toivon heinolalaisille vaalikentille vaalirauhaa. Tuomitaan yhdessä rasistinen vihapuhe, eikä anneta somessakaan öykkäröitsijöille yliotetta. Toivon myös, että tulevalla valtuustokaudella jokainen valtuutettu voisi allekirjoittaa yhteisen sitoomuksen, missä heinolalaiset valtuutetut irtautuvat rasismista.

Sami Salminen

kaupunginvaltuutettu

kuntavaaliehdokas (sd.)

Heinola

Jätä kommentti