Luopumisen tuska

Kiinteistöt ovat olleet tapetilla Heinolassa viimeisten vuosien aikana. Viimeisimpänä keskustelua on herättänyt kaupungintalon kohtalo, joka oli myös tapetilla maanantaisessa valtuuston kokouksessa. Perinteisen virastotyön väheneminen, digitalisaatio ja viimeisimpänä koronapandemia ovat muokanneet työtä ja työn tekemisen tapoja radikaalisti. Lyhyelläkin aikavälillä taaksepäin katsottuna on kuitenkin selvää, ettei yhteiskuntamme ole ollut valmis näin nopeaan työn muutokseen ja sen vaikutuksiin kiinteistömmassamme kohdalla.

Sanomattakin on selvää, että tilanteelle pitää tehdä jotain ja kaupungintalon kohtaloa ei voitu jättää avoimeksi.  Valtuuston päätös antaakin hyvät eväät kaupungintalon jatkokehittämiselle ja toimintojen keskittämiselle vuokratiloista takaisin kaupungintalolle. Odotetusti keskustelua on herätti, myös pöydällä ollut vaihtoehto vanhan Heinolan seminaarin päärakennuksen kunnostaminen uudeksi kaupungintaloksi. Historian lehtien havinaa hehkuva seminaari on ollut pitkään tapetilla heinolalaisten mielissä ja monilla kaupunkilaisilla on omakohtaisia muistoja rakennuksesta. Tämä tekeekin luopumisen tuskasta entistä tukalampaa.

Vaikeita ratkaisuja on kuitenkin tehtävä ja surullisen kuuluisaksi käyneen Heinolan seminaarin rakennusten kohtalo ei ole enää kaupungin käsissä. Kaupungin tehtävä ei ole pelastaa arvokiinteistöä, vaan se ratkaisu on kiinteistön ostaneiden sijoittajien käsissä. Tämä varmasti harmittaa henkilöitä, joille seminaari on ollut tärkeä osa omaa arkea. Olemme kuitenkin jo usean vuosikymmenen myöhässä seminaarin pelastamisen suhteen ja panokset on asetettava ennemmin heinolalaisten hyvinvoivan arjen tukemiseen.

Valtuuston päätöksen mukaisesti voitaisiin kuitenkin vielä selvitysvaiheessa kääntää yksi kortti. Mahtuisivatko kaikki nykyiset toiminnot valtuustotalolle, mikäli tiloja uudelleen järjesteltäisiin? Tämä luonnollisesti tarkoittaisi valtuuston kokousten siirtymistä pois valtuustotalolta. Mielestäni valtuuston arvovallalle sopiva kokouspaikka löytyykin Heinolan seminaarin henkiseltä perijältä eli uudesta lukiorakennuksesta. Poliittiset ryhmäkokoukset pystyttäisiin järjestämään sunnuntaina tyhjillään olevissa luokkahuoneissa ja upea auditorio tarjoaa mainiot puitteet valtuuston kokouksille. Koulun auditoriossa kokoustamista on harjoiteltu tämä valtuustokausi Lahdessakin, niin uskoisin sen sopivan myös Heinolaan.

Päätökset kiinteistöjen tulevaisuudesta tulevat puhututtamaan jatkossakin kuntalaisia ja tämä palapeli pitää meidät päättäjät kiireisinä myös tulevina vuosina. Luopumisen tuskasta ei koskaan voida kokonaan välttyä. Kuitenkin joskus on oltava valmiina luopumaan jostain vanhasta, jotta voidaan mahdollistaa kokonaan jotain uutta.

Kirjoittaja on Heinolan nuorin valtuutettu ja Hämeen sosialidemokraattien varapuheenjohtaja

Jätä kommentti