Vaalikentillä tunnelma tiivistyy

Lauantain 4.3. Itä-Hämeen pääkirjoituksessa oli tärkeä viesti äänestämisen tärkeydestä. Sen lisäksi, että me heinolalaiset mietimme jo vuoden 2025 kuntavaaleja on hyvä muistaa näidenkin eduskuntavaalien tärkeys. Käymme eduskuntavaaleja hyvinkin erikoisen vaalikauden jälkeen. Koronapandemian ja Ukrainan sodan keskellä maan hallitus on saanut lävitse poikkeuksellisen paljon isoja lakihankkeita. Näitä ovat olleet muun muassa sote-uudistuksen maaliin saattaminen ja oppivelvollisuuden laajentaminen. Jopa tärkeä mutta kansan keskuudessa huumoriarvoon noussut pienempien eläkkeiden korottaminen eli “vappusatanen” toteutui hallituksen toimesta.

Suomen suunta siis todellakin muuttui tiukan vaalitaiston jälkeen. Ja tätä SDP:n johdolla tehtyä työtä on pyrittävä jatkamaan myös tulevalla kaudella. Oppositiopuolueet Kokoomus ja Perussuomalaiset ovat pyrkineet vaalikentillä kampittaa hallitusta etenkin velalla pelottelulla. Valitettavasti nämä yritykset ovat jääneet puolitiehen, sillä oppositio on esittänyt lähes saman tasoita velkaantumista, kuin mitä hallitus on tehty. Lisäksi on pyritty luomaan kuvaa SDP:n holtittomasta talouspolitiikasta. Mielestäni SDP:n linja on tässä kysymyksessä selvä. Valtion menoja tulee sopeuttaa ja se tehdään ensisijaisesti leikkaamalla ympäristölle haitallisista yritystuista. Myös maltillisia veronkorotuksia tarvitaan ja ne tulee kohdistaa haittaverojen tasokorotuksiin.

Sen sijaan oikeistopuolueet ovat ajautuneet ideologiseen noidankehään oman veropolitiikkansa suhteen. Vaatimalla vaaditut miljardin euron veronkevennykset hyödyttäisivät jälleen vain suurituloisille. Esimerkiksi tavallinen heinolalainen palkansaaja saisi kuukaudessa vain 10 euroa enemmän rahaa taskuihinsa, mikäli tämä kaavailtu alennus toteutuisi. Verojen laskun vain ideologisista syistä sijaan nyt pitäisi katsoa avarakatseisemmin uusia ratkaisuja. Yksi tällainen olisi palauttaa Sipilän hallituksen tuomat kiky-maksut takaisin työnantajien maksettavaksi. Vajaassa kymmenessä vuodessa kiky-maksut ovat maksaneet palkansaajille lähes 12 miljardia euroa.

Kylmää kyytiä on myös luvassa oikeistopuolueiden johdolla sosiaali -ja terveyspalveluille. Kokoomus hakee sotesta säästöjä jäädyttämällä erilaisia indeksejä. Nämä indeksit osuisivat suoraan eläkkeisiin ja erilaisiin sosiaaliturvatukiin. Meitä päijäthämäläisiä tämä politiikka ei toisaalta yllätä. Leikkasihan kokoomusjohtoinen hyvinvointialue ensitöikseen omaishoitajilta, kun palkkioluokat yhdenmukaistettiin. 

Vaalikentillä tunnelma tiivistyy ja politiikan penkkiurheilijalle on paljon seurattavaa tulevien viikkojen aikana. Jokainen äänestäjä tekee lopulta itsenäisen päätöksen siitä, millaisen suunnan Suomen tulisi ottaa tulevana vaalikautena. Kuitenkin on äänestäjän oikeus saada tietää, mitä puolueiden lupausten taustalla on.

Kirjoittaja on Heinolan nuorin valtuutettu ja Hämeen sosialidemokraattien varapuheenjohtaja

Jätä kommentti