Puheeni SDP:n puoluekokouksessa 1.9.2023

Arvoisa toveripuheenjohtaja, hyvä puoluekokous väki. Olen Sami Salminen, Hämeestä Heinolasta.

Maa vieras on ja kylmät kevät sen. Vakavoidutaan. Kulunut puoluekokouskausi on ollut meille kaikille melkoinen sukupolvikokemus. Juuri kun olimme voittamassa pandemian ja vapauden kevät odotti jo nurkan takana –  Venäjän raju hyökkäys Ukrainaan muutti kaiken. Sota oli palannut Eurooppaan vuosikymmenien jälkeen.

Mummon tarinat evakkomatkasta olivat nyt oikeasti nähtävissä 20-luvun maailmassa. Evakkoreki oli vain vaihtunut autonraatoon. Somessa kiertävät videot toivat ihmisten hädän käsivarren päähän. Tuhoutuneita koteja, kaiken menettäneitä ihmisiä ja monta niin paljon kauheampaa asiaa. Samaan aikaan moni ikäiseni tarttui ensi kertaa aseeseen puolustaakseen kotimaataan.

Hyvä puoluekokous, vaikka puolitoista vuotta on kulunut sodan alkamisesta me emme saa unohtaa Ukrainaa! Meidän sosialidemokraattien on oltava valmiina myös jatkossa auttamaan sotaa pakenevia pakolaisia, oltava valmiit tukemaan Ukrainaa taloudellisesti, sekä aseellisesti. Ainoa tie sodasta ulos on Ukrainan voitto. 

Myös Ukrainan jälleenrakentamisessa meidän on oltava mukana. Tämä työ tarjoaa koko lännelle paljon mahdollisuuksia myös taloudellisen hyötymisen lisäksi. Meidän pitää olla vahvistamassa Ukrainan positiivista demokratisoitumista ja yleistä yhteiskunnallista kehitystä.

Toveripuheenjohtaja. Lopuksi haluan kiittää vielä kaikkia Suomen natoprosessissa vaikuttaneita henkilöitä. Sotiemme veteraanien ja meidän suomalaisten toive, “ei koskaan enää yksin” on nyt täytetty. Ehkä tämä toive täyttyy vielä joku päivä Ukrainan osalta?

Kunnia Ukrainalle, Slava Ukraine!

Jätä kommentti