Puheeni SDP:n puoluekokouksessa

Puheeni 24.8.2020 SDP:n puoluekokouksen päätöspäivänä.

Arvoisa toveri puheenjohtaja, hyvät puoluekokousedustajat. Sami Salminen Hämeestä, Heinolasta. Pyysin tämän puheenvuoron siinä toivossa, että saan esittää sen ennen aloitteiden käsittelyä, mutta ei meille hitaille hämäläisille voi näemmä mitään. Asia on silti ajankohtainen.

 24, 21, 18 ja toivottavasti tämän puoluekokouksen päätösten myötä lähi tulevaisuudessa koittaa päivä, kun otamme seuraavan askeleen suomalaisessa demokratiassa ja alennamme äänestysikärajaa 16-vuoteen.

Olen itse kulkenut koko kymmenvuotisen vaikuttajapolkuni läpi erilaisten vaikuttamistoimielinten. Olen saanut päättää, minne kuntani rakentaa voimistelutelineitä ja monitoimikenttiä. Se, että minulla on ollut mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa johtuu kuitenkin etuoikeutetusta asemasta. Vaikuttamistoimielimet eivät yksin takaa nuorten osallisuutta. Siihen tarvitaan suorempia mahdollisuuksia ja sen äänioikeus varmistaa.

Nykyinen 18-vuoden ikä on kuitenkin vain sopimus. Yhteiskunnassamme 16-vuotias nuori maksaa työstään veroa ja vääryyttä tehdessään voi joutua tuomiolle. Mutta tällä hetkellä hänelle ei ole mahdollisuutta äänestää tai lähteä itse ehdolle muokkaamaan näitä yhteiskunnan hänelle asettamia vaatimuksia. Minusta ja meistä Demarinuorista se on väärin!

Valta ja vastuu kulkevat kuitenkin käsikädessä ja siksi onkin selvitettävä myös ehdolleasettumisikärajan laskemisen mahdollisuudet. Hyvät toverit, suunta on nyt asetettu, katse tulevaisuuteen!

Kiitos!

Jätä kommentti