Julkaistu alunperin Itä-Hämeessä 6.6.2024
Kirjoitin viime syksynä kolumnin siitä, miten pääministeri Petteri Orpon hallitus kärsii uskottavuusongelmasta. Kolumnin keskiössä olivat hallituksen ristiriidat ja erimielisyydet poliittisesta linjasta hallituspuolueiden välillä.
Valitettavasti kulunut vuosi on osoittanut väitteeni enemmän kuin todeksi, ja erityisesti hallituksen politiikassa läikkyy nyt ennen europarlamenttivaaleja. Hallituksen johtajuus on ollut niin hukassa. On vaikea arvioida, johtaako hallitusta Kokoomuksen Orpo vaiko Perussuomalaisten Purra.
Näissä vaaleissa on puhuttu paljon laitaoikeistosta. Laitaoikeisto on poliittinen voima, jota yhdistää oikeistolainen talousajattelu, kuten erilaisten julkisten palveluiden leikkaaminen. Muita keskeisiä tunnusmerkkejä ovat muun muassa ilmastotoimien minimointi, vanhoillinen arvopohja ja Ukrainan tuen vähentäminen tai jopa kokonaan lopettaminen.
Nämä liikehdinnät ovat saaneet vahvaa jalansijaa EU:n suurimmissa jäsenmaissa kuten Ranskassa, Italiassa ja Saksassa. Vahva vallan linnake laitaoikeistolle Euroopassa on Unkari. Useat näistä puolueista flirttailevat avoimesti ajatukselle Venäjän presidentti Putinin kanssa tehtävästä yhteistyöstä.
EU:ssa nämä ryhmät jakautuvat kahteen Eurooppa-puolueeseen. ECR-ryhmään ja osittain venäjämielisten ID-ryhmään. Suomesta perussuomalaiset ovat kuuluneet molempiin näihin ryhmiin historian saatossa. Jos venäjämieliset puolueet nostavat kannatustaan riittävästi, on Kokoomuksen Eurooppa-puolue valmis tekemään niiden kanssa yhteistyötä.
Pääministeri Orpo on useasti sanonut, että ei edes tunnista laitaoikeistoilmiötä. Orpo on jopa valmis tekemään laajasti yhteistyötä näiden ryhmien kanssa, mikäli yhteisistä pelisäännöistä voidaan sopia. Tämä laitaoikeiston politiikalle antautuminen on Orpolle tuttua. Onhan pääministeri tehnyt tätä politiikkaa yhdessä perussuomalaisten kanssa jo yli vuoden ajan.
Perussuomalaisten siunaamana hallitus on laittanut ammattiyhdistysliikkeen polvilleen ja leikannut keski- ja pienituloisilta surutta antaen samaan aikaan mittavia veronalennuksia pääministerin tuloluokkaan. Mikäli nämä voimat pääsevät valtaan myös EU:ssa, on oletettavissa samanlaisen politiikan rantautuvan myös EU päätöksentekoon.
Jyrkkenevät arvot ja laitaoikeiston myötävaikutuksen muokkaamat ajatukset näkyvät myös meillä Heinolassa. Kiinnitin huomiota taannoisessa valtuuston Pride-liputusäänestyksessä, miten Kokoomusnuorten varapuheenjohtaja Venla Väli-Torala äänesti liputusta vastaan. Kokoomuksen nuorempi polvi on siis myös Heinolassa siirtynyt laitaoikeiston kelkkaan.
Kun nuoremmat sukupolvet hylkäävät tulevaisuuteen suuntautuvan avarakatseisen ajatusmaailman, niin on se pohjimmiltaan uhka myös yhtenäisyydelle.
Mutta näissä vaaleissa on myös mahdollista antaa vaihtoehtoinen ääni. Ääni, joka jatkossakin edistää edistyksellisiä arvoja, tukee Ukrainaa, ammattiyhdistysliikkeen merkitystä ja on aina heikomman puolella. Nimittäin sosialidemokraattinen vaihtoehto.