Valtuusto hyväksyi budjetin vuodelle 2024

Julkaistu alunperin Facebook sivuillani 21.11.2023

Eilen kaupunginvaltuusto hyväksyi budjetin vuodelle 2024. Lautakunnassa hyväksyimme budjetin yksimielisesti ja yksimielisenä se tuli hyväksytyksi myös valtuustossa. Kaupungin muutosohjelmaan pystyttiin sitoutumaan ja löytämään yhteinen kompromissi asioihin. Kiitos tästä kaikille ryhmille!

Perjantai iltana Valtionvarainministeriö ilmoitti yllättäen, että se leikkaisi vuoden 2024 valtionosuuksia, vaikka lähes jokainen kunta oli jo hyväksynyt mm. ovat veroprosenttinsa ja budjetista päätökset olivat nuijan kopautuksen päässä. Arviolta tämä leikkaus olisi Heinolassa tarkoittanut 1,4 miljoonan euron lovea kaupungintalousarviossa.

Luonnollisesti tästä heräsi keskustelua myös valtuustossa. Ryhmyrimme Jouko Rajajärvi aloitti hallituksen kritisoinnin ja huomautti, että on todella ikävää miten päätökset tulevat aivan yllättäen kesken talousarviokäsittelun. Hallituksen päätös sai arvosteluja myös mm. Parempi Heinola-ryhmältä ja yllättäen hallituspuolue Perussuomalaisilta(!).

Itse olin tyytyväinen, että me heinolalaiset valtuutetut reagoimme vahvasti Orpon hallituksen epäoikeudenmukaiseen politiikkaan ja käytin tästä puheenvuoron. Valtionosuuksien laskeminen olisi tarkoittanut pahimmillaan 950 tuhannen euron lisäleikkaustarvetta johtamani lautakunnan budjetista. Siis suoraan koulutuksesta, varhaiskasvatuksesta ja nuorisotyöstä. Tällaistä nuorten tulevaisuudesta leikkaavaa politiikkaa me emme voi hyväksyä!

Onneksi pian puheenvuoroni jälkeen saimme tiedon, että leikkaukset on päätetty jaksottaa usealle vuodelle. Käytännössä niin, että ne menevät seuraavien kuntavaalien yli… Hallitus siis jälleen yrittää kiillottaa omaa kilpeään. Teemme jatkossakin valtuustossa työtä, ettei nuoria unohdettaisi.

Jätä kommentti